Kennelijk was er halverwege de negentiende eeuw twijfel over de vraag of er in Afrika mensen met staarten rondliepen. Het Nederlandsch Magazijn wil in 1861 korte metten maken met dat sprookje. Op basis van gedegen bronnen.
Reeds lang vermoedde men, dat een of ander eigen aardig kleedingstuk van sommige negerstammen het [sprookje] den oorsprong heeft gegeven, en thans heeft G. Lejean te Khartoem werkelijk den staart van een Niam-Niam bekomen en eene teekening daar van in Charton’s le Tour du Monde medegedeeld.
En het blijkt dus helemaal geen staart te zijn.
Het is een eenigzins zonderling kleedingstuk, een lederen riem, met ijzeren stifjes bezet, die van voren door een lendengordel vastgehouden, tusschen de beenen doorgaat en van achteren opwaarts gebogen, in eene soort van waaijer eindigt. Het voorste gedeelte is lintvormig; het middelste vormt een breeden knoop en gaat naar het waaijervormig uiteinde in eene soort van streng over.
De auteur van het artikel, ene W., vermoedt echter dat voor sommigen dit bewijs niet afdoende zal zijn. Zolang niet geheel Afrika ontdekt is, zal “het geloof aan gestaarte menschen” blijven bestaan. Ja, er zijn Europese reizigers die vol overtuiging beweren ze gezien te hebben, maar die moet men niet serieus nemen.
Waarschijnlijk echter zijn ze om den tuin geleid door negers, die er doorgaans een genoegen in scheppen een blanke te bedotten.
De schrijver vertelt over ene Petherick, die tijdens een reis door Midden-Afrika de “zonderbaarste” verhalen kreeg opgedist.
Verderop woonde een volk met vier oogen, twee van voren en twee van achteren, nog verder een volk dat de oogen onder de aksels had.
En wat hiervan te denken?
Een volk van dwergen, wier ooren zoo groot waren dat, wanneer ze zich nederleiden, het een hun als matras en ’t ander als deken dienen kon!
Nederlandsch Magazijn, 1861, p. 227.
Lees hier de volledige tekst van het artikel.
Lees hier de hertaalde, makkelijk leesbare versie van het oorspronkelijke artikel.
De kwestie “mensen met staarten” houdt ook in de 21ste eeuw de gemoederen nog altijd bezig. Het tijdschrijft Quest wijdde er in 2019 een artikel aan. Al ging dat meer over de vraag waarom mensen hun staart verloren zijn.
Quest – Waarom zijn wij mensen onze staart verloren?
Heel soms worden er kinderen geboren met iets dat op een staart lijkt. Het artikel in Quest verwijst naar een studie uit 2012 in het Journal of Indian Association of Pediatric Surgeons, waarin zes gevallen van staarten bij jonge kinderen worden beschreven. Met foto’s…