Vier dansers in groot balkostuum engageren hunne dames tot de wals

Het Nederlandsch Magazijn publiceert regelmatig tekeningen van de Fransman Jean Ignace Isidore Gérard, beter bekend als J.J. Grandville. In de jaargang 1844 staan een paar bijzondere tekeningen van hem. Het zijn notenbalken waarmee hij een verhaal vertelt.

In de onderstaande tekening brengt hij een wals in beeld. Onder de afbeelding staat de begeleidende tekst in het Nederlandsch Magazijn.

Vier dansers in groot balkostuum engageren hunne dames tot de wals. – De paren verspreiden zich door de zaal. – Eene dame valt tot groote ontsteltenis van haren danser. – De andere paren walsen het gevallen paar voorbij. – Dit laatste neemt weder deel aan den dans. – Wat verder bezwijkt eene bank onder het gewigt van drie personen, die daarop gezeten zijn. – Eene dame bezeert zich een weinig aan den knie, hetgeen haren danser met belangstelling vervult. – Eene groote mug (een kruis voor de noot) wordt, door het licht aangetrokken, in de zaal gelokt; eene dame wil haar met den zakdoek verjagen. – Zij is daardoor eenigzins ontsteld; haar danser biedt haar eenen stoel aan (be-carré). De wals wordt met veel drift voortgezet. – Men gaat zitten, een danser wischt zich het voorhoofd af, en zijne dame leunt op haren elleboog.

Ook bijzonder: het verhaal van de vissers.

De visschers nemen afscheid van hunne vrouwen en magen; eene vrouw drukt haren man de zorg voor haar kind op het hart. – De vaartuigen, door schoon weder begunstigd, glijden zachtjes voort op de golven onder de hemelbogen. – Het weder verandert; wolken bedekken den hemel; de golven verheffen zich; de schepen rijzen en dalen met de baren; er valt een schepeling over boord, de ankers baten, helaas! niet meer. – De storm schijnt te bedaren. – Een visscher heeft een kind gered; hij spreekt door den scheepsroeper (point d’orgue). – De wind verheft zich echter weder. – De visschers worden wanhopig, en strekken hunne armen uit naar den hemel. – De storm woedt weder met verdubbelde kracht; een vaartuig slaat om, en zes schepelingen storten in zee. – Men ontwaart onderscheidene zeemeeuwen. – Eenige vaartuigen bereiken de haven weder, door den vuurtoren geleid. – De wanhopige moeder wacht in den vreesselijksten angst op het strand, maar hare armen mogen haar kind weder omklemmen.

Nederlandsch Magazijn, 1844, pagina’s 252-253.

J.J. Grandville was een bekende en succesvolle kunstenaar in de negentiende eeuw. Hij leerde tekenen van zijn vader en ontwikkelde een geheel eigen stijl. Hij illustreerde onder meer de fabels van Jean de La Fontaine. Op Wikipedia een portret van hem (in het Engels).

Wikipedia – Jean Ignace Isidore Gérard

The Public Domain Review publiceerde een uitgebreid geïllustreerd artikel over Grandville.

The Public Domain Review – Grandville, Visions, and Dreams

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *