Het Nieuw Nederlandsch Magazijn verhaalt in 1847 over het baden en zwemmen. Dat is een weldaad voor het lichaam. Maar niet van gevaar ontbloot. Eerst maar even over de voordelige kanten van een verblijf in het water. Al vele eeuwen geleden ontdekten volkeren het aangename van een bad.
In de schriften der ouden wordt het baden óf als een godsdienstig gebruik of als een versterkingsmiddel tegen de bezwaren en vermoeijenissen van den oorlog vermeld.
De schrijver legt vervolgens uit wat een koud bad teweegbrengt.
Gaat iemand in den gewonen gezondheidstoestand in een koud bad, dan grijpt hem in het eerst een gevoel van koude aan, waarop bijna onmiddellijk eene schielijk toenemende warmte volgt.
Maar een goede fysieke gesteldheid is wel noodzakelijk bij een koud bad.
Is […] het ligchaam door voortdurenden arbeid of ziekte verzwakt, dan moet het koude bad vermeden worden, en zoo iemand na het gebruik mat en krachteloos is of huiverig, of door hoofdpijn en borstbeklemming aangedaan wordt, dan is het bewezen, dat hij het niet verdragen kan of dat hij het te lang heeft gebruikt.
En zonder risico’s is een bad niet.
Zeer gevaarlijk voor hem die baadt, is de kramp. Wordt men hierdoor aangegrepen, zoo kan men niets beters doen, dan met het krampachtig lid eene lotselinge en krachtige beweging zoo mogelijk buiten het water te doen: helpt dit niet, dan moet de zwemmer zich op den rug leggen en deze beweging voortzetten.
En ook al kan men zwemmen, het blijft oppassen.
Tot welk eene volkomenheid de mensch het in het zwemmen ook gebragt moge hebben, zoo is het toch opmerkelijk, dat bijna allen, die in het water vallen, verdrinken, wanneer zij niet door anderen gered worden. De schrik is er de oorzaak van.
Nieuw Nederlandsch Magazijn, 1847, pagina’s 141-142.
Lees hier de volledige tekst van het artikel.
Lees hier de hertaalde, makkelijk leesbare versie van het oorspronkelijke artikel.
De website Sportgeschiedenis heeft een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het zwemmen. In de middeleeuwen behoorden het zwemmen en duiken tot de zeven ridderlijke volmaaktheden, naast schaken, dichten, paardrijden, boogschieten, schermen en jagen.
Sportgeschiedenis: Algemene zwemgeschiedenis
De Universiteit van Nederland heeft een video gemaakt over de gevaren van zwemmen in zee.