Het Nieuw Nederlandsch Magazijn bericht in 1855 over een poging van een rijke Ierse landeigenaar een dame te schaken. Het plan krijgt een overwachte uitkomst.
De heer Carden heeft bijna alles. Hij bezit land in het graafschap Tipperary, is man van de wereld, bovendien luitenant der provincie en plaatselijke rechter. Maar hij heeft iets niet wat hij graag zou willen: mejuffrouw Arbuthnot, een jongedame uit de regio. Maar hij heeft een plan.
Op een Zondag, dat de dame met hare twee zusters en eene vriendin ter kerke was gegaan, zag men onder de dienst een groom* met twee gezadelde paarden en een rijtuig door 5 à 6 man bewaakt nabij de kerk stilhouden. Toen de dames de kerk uitkwamen en in haar rijtuig waren gestapt, wierp zich onverwachts iemand voor de paarden, sneed de teugels los en kwam de heer Carden aanloopen, om mej. Arbuthnot uit het rijtuig te helpen.
Maar dat pakte anders uit dan gedacht.
Maar het tooneel bleef hier niet poëtisch. Eene der dames gaf den al te voorkomenden cavalier een vuistslag in het aangezigt, zoodat zijn neus zeer prozaïsch aan het bloeden sprong, eene andere greep hem vervolgens zoo onzacht aan, dat beiden op den grond tuimelden, en de dame in quaestie hield zich stevig aan de riemen van het rijtuig en bood evenzeer heftigen tegenstand.
Toen Carden zag dat zijn poging op niets zou uitlopen, sprong hij in het rijtuig en reed weg. Maar de plaatselijke dienders waren inmiddels gealarmeerd en brachten het rijtuig tot stilstand. Carden bleek zich terdege hebben voorbereid.
Alleen de nieuwe vindingen der wetenschap geven nieuwe hulpmiddelen: het bleek, dat de held der historie zich niet alleen in het rijtuig met revolver-pistolen, maar ook met chloroform, jodium, vluchtig zout, in een woord met eene gehele apotheek had gewapend.
Carden moest voor de rechter verschijnen op beschuldiging van moord. Zijn zaak trok veel belangstelling. En hij had de publieke opinie mee.
Hoe ongelukkig die afloop zij, menig jong mensch zou zich die straf getroosten, als hij daarvoor gedurende eene maand de held van den dag werd, als hij vrouwen om zijn lot bij de teregtzittingen zag weenen, en hij in triumftogt na het vonnis werd rondgedragen, wat meer is, de heer Carden heeft veel kans, na afloop van zijn straftijd zelf eens geschaakt te zullen worden, zulk een gewigtig persoon is hij voor de jonge dames geworden.
Nieuw Nederlandsch Magazijn, 1855
* Een groom is een hulpkoetsier.
Bekijk hier de volledige tekst van het artikel.
In Ierland en in het bijzonder in Tipperary trekt dit verhaal nog steeds belangstelling. Lees dit artikel om te weten te komen hoe het Carden en mejuffrouw Abbernoth verder verging:
John Carden Tipperary – Stalker Or A Victim Of Love?