Het Nederlandsch Magazijn besteedt in 1836 aandacht aan een ernstig lichamelijk ongemak: maanziekte.
Dat de stralen der maan eenen bijzonderen en ongezonden invloed op het menschelijk ligchaam uitoefenen, schijnt door verschillende waarnemingen bevestigd te zijn.
De verhalen liegen er niet om.
Menschen aan boord van een schip, die gedurende den maneschijn het gezigt aan derzelver stralen blootstellen, vinden dikwijls hunne spieren stuipachtig verdraaid, en hunnen mond scheef getrokken. Bij anderen lijdt het gezigt zoo zeer, dat zij het verscheidene maanden verliezen. Visschen, die den geheelen nacht in den maneschijn gehangen hebben, veroorzaken, indien men ze den volgenden dag eet, hevige pijnen en ziekten.
Fabeltjes? Zeker niet! Zendelingen en een gerespecteerde Griekse filosoof maken er melding van.
Zekere zendelingen verhalen, dat hij, die in het maanlicht geslapen heeft, wakker wordende, een drukkend gevoel ondervindt, als ware hij van zijne zinnen beroofd. Ook stemt het met dat overeen, wat Plutarchus verhaalt: “Iedereen weet, dat degenen, welke onder den invloed der maan slapen, niet gemakkelijk wakker worden, maar loom en gevoelloos schijnen.”
Ook geneeskundigen en vroedvrouwen nemen het verschijnsel zeer serieus!
De bijzondere uitwerkingen van de stralen der maan zijn zoo dikwijls bij verstandsverbijsteringen opgemerkt, dat men deze ziekte om die reden “Maanziekte” noemt, en geneeskundigen, hierin ervaren, verzekeren, dat er bij velen zigtbare prikkeling of opwekking bij de verandering van dit licht plaats heeft. In Polen maken de vroedvrouwen van zekere geheime sympathetische middelen gebruik, om aan jonge kinderen, die door het maanlicht beschenen zijn, van den nadeeligen invloed te ontheffen.
Nederlandsch Magazijn, 1836
Bekijk hier de volledige tekst van het artikel.
Hoe men tegenwoordig aankijkt tegen het verschijnsel maanziekte?
Volgens wetenschappelijk onderzoek bestaat het niet:
Myth debunked: Full moon does not increase incidence of psychological problems
Ivan Wolffers schreef er een onderhoudend stukje over:
Maar toch… Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd dat het wél bestaat: