Het Nederlandsch Magazijn besteedt in 1835 aandacht aan religieuze gewoonten en gebouwen in China. De schrijver verwondert zich duidelijk over de rituelen daar. En vindt dit bijgeloof en geen geloof.
De godsdienst der Chinezen, welker voorschriften en gebruiken nog niet algemeen in Europa bekend zijn, is veelal eene zamensmelting van al het vreemde en zonderlinge, waartoe dweepzucht en bijgeloof aanleiding geven kunnen.
De lokale priesters (Bonzen) houden er opvallende opvattingen en gebruiken op na.
De Bonzen, die aan de dienst der altaren gewijd zijn, onderwijzen de leer der zielsverhuizing. Zij bedreigen hen, die weigeren hun aalmoezen uit te deelen, hunne ziel gedurende eene lange reeks van jaren achtervolgens te zien overgaan in het ligchaam der afzigtelijkste dieren.
Sommige Bonzen beschikken over bijzondere gaven. Die echter niet zonder risico zijn.
[Er] zijn er, die voorgeven, dat zij over de hoofdstoffen beschikken kunnen en naar willekeur regen of droogte kunnen doen ontstaan. Men onderhandelt met hen voor een zeker aantal dagen; regent het binnen den bepaalden tijd, dan bekomen zij het beloofde loon; regent het echter niet, dan geeft men hun op de voetzolen een zeker aantal stokslagen.

De Bonzen doen hun werk in een zogenoemde Pagode.
Er wordt aanhoudend wierook in metalen pannen gebrand, terwijl ovaalronde lampen aan den zolder hangen en gestadig ter eere der afgestorvenen onderhouden worden.
Ook is het voor gelovigen die gezondigd hebben mogelijk om de Bonzen daarvoor boete te laten doen. Tegen enige vergoeding uiteraard.
Zij verbinden zich tot het ondergaan der zonderlingste straffen, naar gelang van het gewigt der zonden of misschien ook van den rijkdom der schuldigen. Nu eens bestaat dit daarin, om acht dagen slapeloos door te brengen, of drie dagen op één been te blijven staan, of ook wel om zich gedurende onderscheidene maanden van het gebruik van een zijner armen te berooven, alle welke zaken de zondaars liever door anderen willen laten verrigten dan zelven doen.
Nederlandsch Magazijn, 1835.
Klik of tik hier voor de volledige tekst van het artikel.
Rond 1835 waren er in China vele religies en spirituele tradities die vaak naast elkaar bestonden en nauw verweven waren. Het Chinese volksgeloof was de meest prominente godsdienst. Zie een uitleg op Wikipedia.
Wikipedia: Chinees volksgeloof
In het huidige China zijn sommige vormen van religie toegestaan, maar onder strikte voorwaarden.